Triumfoval Hradec

10.06.2010 21:52

Hradec triumfoval na Eurocupu, neztratily se ani Most s Karvinou

Stanislav Černý, 2010-06-08 14:41:57 » 945x

Finále EC 2010 - HKR v. Doprastav Bratislava (foto:
EC2010)

EuroCup 2010 - Sedmý tirumf na mezinárodním Eurocupu v Bratislavě si o víkendu připsal český hokejbal. Po třech vítězstvích Ústí nad Labem, jednom prvenství Letohradu, Habešovny a Kladna se poprvé v historii radovali z výhry na prestižním turnaji hráči Hradce Králové. Mezi dvanácti celky z pěti zemí se neztratily ani další čeští zástupci. Páté místo obsadil Most, o příčku pod ním skončila Karviná.

Hradec prošel turnajem bez zaváhání, vyhrál všech šest zápasů hraných na 2x15 minut, v semifinále přitom rozhodovala až samostatná střílení. Ve třech utkáních navíc neinkasoval ani branku. „Je to trochu náplast na Extraligu, vyřazení v semifinále bylo pro nás trochu zklamáním. Tohle vítězství je pro nás nádherné, dodá nám i chuť do další práce,“ užíval si triumf kouč Hradce Jiří Mašík.

Východočeši nejeli na turnaj kompletní, chyběli Urban s Chmelem, Petr Novák přijel až v průběhu turnaje. „Vzali jsme všechny mladé kluky, ale asi i díky tomu, že jsme nebyli v plné sestavě, jsme se semkli, hráli jsme týmově, výborně zachytal Lukáš Hora,“ vyzdvihl Mašík gólmana, který si společně s Janem Bílým a Janem Bacovským zasloužil nominaci do All Stars týmu.

Hradečtí si turnaj užívali i po jiné stránce. „Vzali jsme i manželky a přítelkyně, chodili jsme společně na jídlo, udělali jsme si malý výlet. Všechno to proběhlo, aniž by to někdo organizoval, prostě jsme to tak všichni chtěli. Byla to pohoda a možná i proto to dopadlo, tak skvěle,“ pochvaloval si trenér atmosféru, která v hradecké výpravě panovala. Po hokejbalové stránce vyzdvihl hlavně semifinálového soupeře z Martina. „To byl nejkvalitnější soupeř, hrál velice dobře. Byl to jediný zápas, kdy jsme nezachytili začátek a museli jsme pak dohánět dvougólové manko. Kvalitní byly všechny zápasy, ale tenhle tým vyčníval. Finále s Doprastavem bylo také náročné, přišlo hodně diváků, jeho hráči navíc v závěru vyprovokovali i bitku,“ přiblížil Mašík vyhecovaný konec finálového utkání. To Východočeši rozhodli až v poslední minutě gólem do prázdné branky. „Turnaj byl zvládnutý i po organizační stránce. Bylo to hodně zápasů, takže nějaké drobnosti se objevily, ale tím jsme se nezabývali, brali jsme to tak, jak to je,“ dodal trenér čtvrtého celku extraligy.

Výsledky Hradce Králové – základní skupina (1. místo): HKL Petržalka 5:1, - HSC Eagles (Rak.) 6:0, - Ružinov 1:0. Čtvrtfinále: - Most 4:1. Semifinále: - Martin 4:3 ss. Finále: Doprastav Bratislava 2:0.

Páté místo vybojovali na novém hokejbalovém stadionu v Bratislavě-Ružinově hokejbalisté mosteckého Penta. „Sestava byla hodně nekompletní, takže to bereme jako úspěch. Bohužel jsme ve čtvrtfinále dostali Hradec, ten byl nad naše síly. Jinak bychom asi byli výš,“ komentoval umístění celku předseda klubu Martin Lipert. Severočeši vstoupili do turnaje těsnou porážkou s pozdějším finalistou z Martina. „První zápas jsme hráli jen v deseti lidech a to nám sebralo hodně sil. Ale moc nechybělo, abychom to zvládli,“ vrátil se Lipert ke vstupu do zápasu. V dalším průběhu turnaje pak ještě změřil Most síly dvakrát s finským Pelikassitem, německým Heilbronnem, rakouskými HSC Eagles a se zbývajícími českými zástupci. „Zahraničních soupeřů jsem si tak tolik neužili. Se Slováky jsme věděli, že hrají tvrdý, nepříjemný hokejbal, Finové nás překvapili, ale v utkání ve skupině se projevil úbytek sil ze zápasu s Martinem. Byli běhaví, do kombinace nebyli také špatní, byl to takový lepší evropský průměr, určitě předčili Němce i Rakušany,“ srovnával Lipert soupeře. I přes náročnost programu Mostečtí účasti na Eurocupu nelitují. „Vyzkoušeli jsme hráče, kteří jsou na hranici áčka a béčka. Turnaj byl celkově náročný, sehráli jsme sedm zápasů ve čtyřech dnech, o víkendu bylo navíc hodně teplo. Kdybychom byli v silnější sestavě, tak bychom asi chtěli dokázat víc. Takhle jsem si chtěli dělat hokejbalem radost a to se povedlo, byla to příjemná tečka za sezonou,“ shrnul své dojmy předseda mosteckého klubu.

Výsledky Mostu – základní skupina (2. místo): - Martin 3:4, - Pelikassit (Fin.) 2:2, - Heilbronn (Něm.) 4:1. Kvalifikace: - HSC Eagles (Rak.) 12:2. Čtvrtfinále: - Hradec Králové 1:4. O 5. – 8. místo: - Pelikassit 3:1. O 5. místo: - Karviná 3:1.

O jednu příčku níže skončil po porážce v boji o 5. místo hráči karvinského Inteva. „Brali jsme to jako vrchol sezony. Kdyby nám někdo řekl, že budeme šestí, tak bychom to brali. Teď je to trochu zklamání, protože ve čtvrtfinále s Ružinovem jsme byli určitě lepší. Oni byli šťastnější, dali ze tří střel tři góly a my už pak nestihli vyrovnat,“ hodnotil karvinský útočník Martin Kurz. Také pro Karvinou byl turnaj další možností vyzkoušet mladé hráče. „Jeli jsme se čtyřmi pěti juniory, kteří už hráli i v extralize. Hlavně pro ně to byla cenná zkušenost do budoucna. Určitě nezklamali,“ pochválil mladší spoluhráče. Karvinští zahájili turnaj porážkou s předním slovenským týmem Doprastavem Bratislava. „Vedli jsme 2:0, ale pak jsme dostali nešťastný gól a soupeř se zvedl,“ popisoval zkušený forvard vstup do turnaje. Během dalších pěti minut pak Bratislavští přidali další tři góly a vyhráli 4:2. Poté si Intevo poradilo s finským týmem Peräpohjolan Poropojat a deklasovalo rakouský Villach. „Na Finy jsme byli zvědaví, hráli velice dobře. Byli to hokejisté, velice dobře fyzicky připravení, šikovní s hokejkou, běhaví. Definitivně jsme rozhodli až při jejich power play. Villach nás pak vůbec neprověřil,“ komentoval Kurz další zápasy ve skupině. Druhé místo znamenalo pro Karvinou přímý postup do čtvrtfinále. „S Ružinovem jsme opět vedli, ale pak jsme dostali tři góly. Snížili jsme, měli tlak, ale nedokázali jsme dostat míček ani do prázdné branky,“ litoval neproměněných šancí. Ve skupině o 5. – 8. místo si pak Karvinští zopakovali vítězství nad Poropojatem, v posledním utkání podlehli v repete extraligového čtvrtfinále Mostu. „Po porážce s Ružinovem bylo trochu složitější tým motivovat. Turnaj jsme však i v teplém počasí zvládli celkem bez problémů, byla to dobrá příprava na finále Českého poháru,“ pochvaloval si Kurz. „Suverénně nejlepší hokejbal hrál Hradec, jeho vítězství bylo naprosto zasloužené,“ složil ještě poklonu celkovým vítězům.

Výsledky Karviné – základní skupina (2. místo): - Doprastav Bratislava 2:4, - Peräpohjolan Poropojat (Fin.) 2:0, - Villach (Rak.) 15:0. Čtvrtfinále: - Ružinov 2:3. O 5. – 8. místo: Peräpohjolan Poropojat 3:2. O 5. místo: - Most 1:3.