Českou jedničkou v draftu KHL explzeňský Kubalík, uspělo i dalších třináct talentů

06.06.2010 10:46


Druhý draft v historii soutěže má za sebou ruská Kontinentální liga. Zatímco před rokem postačila pro výběr nadějí čtyři kola, letos jich bylo sedm, v seznamech se ocitlo celkem 188 talentovaných mladíků. Zastoupení měl i český hokej - kluby KHL braly čtrnáct současných či nedávných juniorů. Českou jedničkou se stal explzeňský Tomáš Kubalík (na snímku), jehož si z osmé pozice zamluvil Novosibirsk. Jako první hokejista prošel draftem ruský útočník Dmitrij Jaškin, jenž má také vztah silný vztah k českému hokeji. Válel totiž v juniorce pražské Slavie.

Sedmnáctiletý mladík je synem bývalého vsetínského obránce Alexeje Jaškina a v juniorské extralize předváděl skutečně výborné výkony. Ruské kluby mají v České republice i jinde po světě řadu spolupracovníků, o talentech vědí téměř tak dobře jako týmy zámořské NHL. Jaškina si stejně jako Kubalíka také zamluvil Novosibirsk, představitelé Sibiru v letošní dražbě hokejových koníku vybírali první.

Druhý přišel na řadu Novokuzněck, jeho zástupci ukázali na finského beka Samiho Vatanena. Z českých hokejistů uspěli v prvním kole také obránce David Musil a útočník Martin Frk. Syna internacionála Františka Musila si pojistil Petrohrad, karlovarského bojovníka mají pro ruskou KHL pod křídly u nováčka z Chanty Mansijsku.

Kluby mohly také v letošním draftu vybírat hokejisty od 17 do 20 let, u krajánků byl limit povolen do věku jednadvaceti let. Samotný úspěch v draftu neznamená, že by hráč ihned zamířil do ligy. Jde o jakousi pojistku pro případ, že by ta situace nastala. Výběr se spíš týkal domácích ruských mladíků z hokejových škol, které nespolupracují přímo s týmy KHL.

Účastníci prestižní ligy za takové hráče zaplatí přesně stanovené odstupné podle toho, z jaké pozici dotyčný klubu připadl. Na zahraniční hokejisty se žádné finanční kompenzace nevztahují. Jak ukazuje výčet, kluby KHL dobře vědí o schopnostech juniorských reprezentantů Nestrašila, Straky, Gudase, Janka, Voráčka. V letošní dvacítce se líbil Doležal, v osmnáctce Krejčí s Filippim. Dostalo se i na dva nadané brankáře Machovského z Opavy a Mrázka, který se loni vydal z Vítkovic do kanadské Ottawy.

Obsáhlý seznam draftovaných juniorů nabízí řadu zajímavých jmen. V prvním kole připadl Magnitogorsku slovenský útočník David Bondra, jenž je synem vynikajícího útočníka Petera Bondry. Jaroslavl si zamluvila výtečného švédského beka Larssona, Švýcara Niederreitera a Američany D´Amiga. Jiného mistra světa v kategorii dvacetiletých - brankáře Campbella - draftoval běloruský Minsk. Všichni zmínění ale víc než po KHL aktuálně šilhají po zámořské NHL, což platí také o většině draftovaných českých mladíků.

Přehled českých hokejistů kteří byli letos draftováni kluby NHL:

8. Tomáš Kubalík     Victoriaville (QMJHL) Novosibirsk
12. David Musil      Vancouver (WHL)       Petrohrad
24. Martin Frk       K. Vary               Chanty Mansijsk
30. Andrej Nestrašil Victoriaville (QMJHL) Novosibirsk
39. Petr Straka      Rimouski (QMJHL)      Omsk
40. Radko Gudas      Everett (WHL)         Spartak Moskva
48. Bohumil Jank     Č. Budějovice         Kyjev
63. Roman Horák      Chilliwack (WHL)      Spartak Moskva
71. Tomáš Voráček    Vítkovice             Petrohrad
74. Tomáš Doležal    Slavia Praha          Kyjev
117. Daniel Krejčí   Slavia Praha          Čeljabinsk
136. Tomáš Filippi   Liberec               Kyjev
171. Matěj Machovský Opava                 Čerepovec
188. Petr Mrázek     Ottawa (OHL)          Kyjev

Další zajímavá jména, který letos prošla draftem ruské KHL:

1. Dmitrij Jaškin     Rusko/Česká rep.  Novosibirsk
2. Sami Vatanen       Finsko            Novokuzněck
17. Adam Larsson      Švédsko           Jaroslavl
21. David Bondra      Slovensko         Magnitogorsk
43. David Rundblad    Švédsko           Atlant
80. Marek Viedenský   Slovensko         Novosibirsk
90. Nino Niederreiter Švýcarsko         Omsk
91. Andrej Kudrna     Slovensko         Spartak Moskva
95. Roman Josi        Švýcarsko         Jaroslavl
155. Jerry D´Amigo    USA               Jaroslavl
169. Tyler Toffoli    Kanada            Čeljabinsk
170. Jack Campbell    USA               Minsk
185. Benjamin Conz    Švýcarsko         Petrohrad
186. Tim Erixon       Švédsko           Ufa